Jorink
Teaser Image

NIET ZOMAAR EEN BAKKER

In 1881 begon Theodorus Jorink met een bakkerij en zaak in kruidenierswaren. Het brood werd gebakken in een zogeheten takkenbos oven, op z’n dialect ook wel “riesemietoven” genoemd. In 1908 werd er een nieuwe bakkerij gebouwd, die werd uitgebreid met een heteluchtoven, die werd gestookt op kolen.

In 1931 kwam de heer W Jorink in de zaak, voordat hij die overnam is hij in betrekking geweest ondermeer in Arnhem, Zeist en Amsterdam. Voor de overname was hij al enkele jaren in de bakkerij werkzaam.

Niet elke bakker kan zich zo maar Echte Bakker noemen. Om Echte Bakker te worden, heb je een flinke dosis passie voor het vak nodig en we moeten aan strenge eisen voldoen. Daarom zijn we ontzettend trots dat we dit logo aan onze bakkerij mogen verbinden.

Teaser Image

OVENS

In 1938 werd de winkelpui veranderd en gingen de oude ovens eruit. De takkenbos oven, die nog gebruikt werd voor het bakken van roggebrood, en de heteluchtoven maakten plaats voor een heet wateroven. In die hete luchtoven was het gebruik van kolen te duur geworden. Het apparaat verslond kruiwagens vol met kolen. De heet wateroven werd eveneens op kolen gestookt, maar verbruikte veel minder brandstof.

Via heet water buizen werd de oven verwarmd. In 1950 ging men over van kolen op aardgas, wat toen in gebruik raakte.

De heer Theo Jorink, de vader van de huidige eigenaar kwam in 1963 op de zaak, samen met zijn vrouw, welke eveneens uit een bakkersgezin afkomstig was.

De voorzijde van het oude pand werd afgebroken, en er verscheen een nieuw winkelpand, met daarin tevens een lunchroom.

Vier jaar later in 1968 werden aan de achterzijde de bakkerij en enkele schuren afgebroken. Een nieuwe broodbakkerij kwam er, met magazijn en een nieuwe oven. Ook de machines in de bakkerij werden vernieuwd, een nieuwe deeginstallatie werd geplaatst.

Teaser Image

IJS

Behalve de bekendheid via de producten als brood en banket kreeg Jorink ook naam toen met de verkoop van ijs werd begonnen. Daarmee werd aangevangen in 1925. Dat ijs was toen nog bestemd voor diners, maar er zat vooruitgang in. In 1935 of 36 kwam er een elektrische ijsmachine in de banketbakkerij. De verkoop van ijs aan de straatzijde begon.

VERBOUWING

Na de oorlogsjaren werd, zoals vermeld, in 1963 verbouwd. In 1976 werd het ijsbuffet vernieuwd, er kwam speciaal een toonbank uit Italie. In de loop der jaren zijn er nog verschillende verbouwingen en veranderingen geweest.

In 1996 zijn de huidige eigenaren op de zaak gekomen, na ook reeds enige jaren hier werkzaam te zijn geweest.

In 1998 werd de winkel ingrijpend verbouwd, wat 10 jaar later nog eens werd overgedaan. Ook de buitenzijde van het pand is in de jaren vaak veranderd, en aangepast aan de tijd.

Historie

Teaser Image

Jorink 140 jaar ambacht

Waar het 140 jaar geleden begon met het aanbieden van brood en kruidenierswaren, zijn de tijden inmiddels flink veranderd. Tegenwoordig bieden wij dan ook een breed assortiment aan van verschillende soorten broden en speciaal broden. Daarbij hebben wij ons ook toegespitst op gebak en vers zelfgemaakt ijs en runnen wij tegenwoordig tevens onze eigen chocolaterie. Maar niet alleen het assortiment is met zijn tijd meegegaan ook ons pand is meegegroeid door de vele verbouwingen die zij heeft ondergaan de afgelopen jaren met onder meer het openen van een lunchroom en terras. Wij hebben dan ook de afgelopen 140 jaar beslist niet stilgezeten.

In 1881 begon Theodorus Jorink met brood en kruidenierswaren, rond 1925 is dit uitgebreid met gebak en vers gemaakt ijs. Willem Jorink startte na de oorlog bovendien met het maken van chocolade, wat zijn zoon Theo, na zijn opleiding in Voorhout, verder uitbouwde. Na de sloop van het oude pand in 1963 volgde de volgende stap toen Theo en Nel Jorink in het nieuwe pand een lunchroom openden wat later werd uitgebreid met een terras. Daarmee waren de contouren voor de huidige vorm van Bakkerij Jorink bepaald. Maar zoals in elk bedrijf is stilstand achteruitgang, daarom is zowel de bakkerij als ook de bakkerijwinkel meerdere malen aangepast aan de wensen van de tijd.

De laatste jaren hebben wij flink ingezet op ons assortiment van hartige producten. Waar Theo Jorink eerder tijdens de Stöppelhaene nog zelfgemaakte kroketten verkocht, bieden wij tegenwoordig vele soorten broden aan, van breekbrood met pesto of een ciabatta met mosterdzeezout boter tot aan een focaccia.

Teaser Image

Meer internationale ‘broodtradities’ is de huidige trend. Maar ook ons ambachtelijk gebakken desembrood is en blijft populair, niet alleen omdat zij uitermate geschikt is om bij een pastapesto gerecht te serveren maar ook door zijn eenvoud van het gewoon met roomboter te kunnen serveren.

Anno 2021 bieden wij onze klanten en gasten dan ook een uitgebreide ‘kaart’ aan voor elke gelegenheid en voor elk moment van de dag. Van ontbijt tot koffie met een tussendoortje en van divers belegde broodjes tot chocolade en bonbons uit de eigen chocolaterie. Dit alles is niet alleen voor in de lunchroom of voor op het terras maar ook voor thuis of om als cadeau weg te geven.

Onze Bakkerij betekent voor ons niet alleen 140 jaar brood op de plank, maar ook 24 uur per dag kunnen genieten van de heerlijkste producten die gemaakt worden van de beste grondstoffen. Daarbij proberen wij vele ingrediënten zoveel mogelijk lokaal te kopen. Appels en aardbeien uit de Boerhaar, melk en eieren van de plaatselijke boer en asperges uit de regio. Wij zijn immers niet alleen geworteld in de geschiedenis van Raalte, maar ook in die van Salland.

Prijzen

Teaser Image

Nr 2 Beste Winkel 2018

We zijn dit jaar uitgeroepen tot nr 2 BESTE WINKEL 2018! Echt de kers op onze taart!

Het maakt het nog geweldiger om iedere dag te mogen werken met verste en lekkerst ruikende producten en dit mogen jullie live aanschouwen!

Want zeg nou zelf, opstaan met de geur van warm brood, dat wil toch iedereen?

Teaser Image

Nr 1 Beste BIERDesembrood gevuld

Jorink wint Desem Award categorie gevuld

Wageningen - Vandaag zijn de winnaars van de Desem Awards in de categorieën gevuld en ongevuld desembrood bekend gemaakt. Jorink, De Echte Bakker met twee winkels in Raalte heeft gewonnen in de categorie gevuld desembrood. Patrick Jorink doet al vanaf het begin mee aan deze keuringen en weet de prachtige stijgende lijn door te zetten naar goud in deze categorie.

De strijd om de Desem Awards werd dit jaar gestreden bij Davo Stadsbrouwerij in Deventer en Brouwerij Maximus in de Meern. Niet geheel toevallig omdat brood en bier een gemeenschappelijke deler hebben, namelijk fermentatie. In het winnende brood van Jorink speelt bier ook een grote rol. De krenten zijn geweekt in bier en ook hop en gemoute gerstekorrels zijn verwerkt in het brood.

De keuring werd uitgevoerd door Boulanger en lid van het Nederlands BoulangerieTeam, Gerard Vreugdenhil en Marco van Scheijndel, technisch adviseur van GildePartner en desemspecialist Puratos.

De keurmeesters spreken van een goed niveau van de inzendingen. Vreugdenhil: “Het brood van Jorink heeft gewonnen op de smaak en aroma. Dat is een belangrijk onderdeel bij desembrood.”

Onvoorstelbaar Patrick vindt het super dat hij de eerste prijs gewonnen heeft. Enthousiast vertelt hij wat hij allemaal gedaan heeft om dit brood te bakken. “Ons desembrood heb ik als basis gebruikt om de combinatie te maken met bier. Ik heb de krenten in bier geweekt maar dat gaf nog niet zo’n groot smaak effect. Toen heb ik hop gekookt in water en dat water gebruikt om het deeg van te maken. Het was echt experimenteren, wat ik op zich heel leuk vind. Maar als er dan een eerste prijs uitrolt is dat natuurlijk geweldig.”

Teaser Image

Bakker met Ster

Bakkerij Jorink heeft een ster veroverd van het overkoepelend Nederlands Bakkerij Centrum. In heel Nederland waren 49 bakkerijen genomineerd.

Uiteindelijk kregen er twaalf één ster en drie twee sterren. De overige bakkers voldeden niet aan de eis om gemiddeld minimaal een 8 te scoren op de vier criteria. De klantvriendelijkheid werd onderzocht middels een enquête onder de klanten, in de nominatieronde moest een kwartier durende presentatie van het bedrijf worden gegeven, twee managers van Ahold en We-fashion kwamen langs als retailjury en natuurlijk werden ook de producten intensief gekeurd.

Dinsdag maakte de NBC op een feestelijke avond bekend of de genomineerden een ster in de wacht zouden slepen. ,,We knepen hem behoorlijk, want de normen waren flink aangescherpt. Vorig jaar werden voor het eerst sterren toegekend. Een bakker die toen twee sterren kreeg heeft nu niks'', vertelt José Jorink. ,,Dit is een kroon op ons werk. Niet alleen van de acht mannen die het brood en banket maken, maar van alle dertig medewerkers inclusief de mensen van het kantoor en de schoonmakers.''

Teaser Image

Tweede van Nederland 2010

Ieder jaar is er een verkiezing beste Echte Bakker van het jaar. In 2005 zijn wij eerste geworden en in 2010 zijn wij tweede van Nederland geworden, prestaties waar wij best een beetje trots op zijn. Hieronder het persbericht van 2010.

Jorink, de Echte Bakker uit Raalte, is tweede geworden bij de strijd om de titel Beste Echte Bakker van Nederland 2010. Hij wist gemiddeld de op één na hoogste score te behalen voor de productkwaliteit en de winkelbeoordeling in 2009. Hij moest alleen Jenny van der Putten uit het Brabantse Mierlo voor laten gaan. Derde werd Schoemaker uit Emmen.

Succesvol duo Het bakkersbedrijf van Jorink draait al jaren mee in de landelijke top. Zo wisten ze in 2005 zelfs de titel voor beste kwaliteit al eens in de wacht te slepen. De drijvende krachten achter het succes zijn Patrick en José Jorink. Wie met het sympathieke bakkersechtpaar aan de praat raakt weet gelijk waarom het bedrijf zo succesvol is. De gedrevenheid straalt er namelijk van af. “We weten allebei heel goed wat we willen. Maar om dat in de praktijk te brengen moet er gewoon elke dag hard gewerkt worden. Zo’n tweede plaats is dan natuurlijk prachtig. Het is ontzettend motiverend voor het hele team.” Aldus José.

Topkwaliteit De productkwaliteit is altijd al een sterk punt geweest bij Jorink. Maar met gewoon goede kwaliteit kun je je volgens Patrick tegenwoordig niet meer onderscheiden. Daarom hebben ze een paar jaar geleden hun zinnen gezet op topkwaliteit. Maar dat houdt nog wel wat in. Elke dag topkwaliteit leveren vergt behalve een moderne bakkerij vooral veel discipline. Iedereen in de bakkerij moet zich realiseren dat er maar heel weinig ruimte is voor fouten. Patrick Jorink: “Er waren het afgelopen jaar 22 beoordelingen. Als je bij één beoordeling de mist in gaat, kun je een hoge klassering eigenlijk al wel vergeten. Wat dat betreft is het net topsport.”

Winkelbeoordeling De productkwaliteit en de winkelbeoordeling tellen even zwaar mee in de eindscore voor de titel. In huize Jorink hebben ze dat goed verdeeld, want het winkelgedeelte is stevig in handen van José Jorink. Ze weet precies wat ze wil en is altijd op zoek naar verbetering. Of dat nu is op het gebied van service of uitstraling, ze zoekt altijd de grens op van wat mogelijk is. Dat beteken wel dat ze continue bezig is met vooruit kijken. “Bij alles wat ik om me heen zie bedenk ik hoe we dat kunnen toepassen in onze winkel. Zo blijven we altijd vernieuwen en dat maakt ’t allemaal zo leuk.” Aldus José.Echte Bakkersgilde Jorink mag zich Echte Bakker noemen, omdat hij is toegelaten tot het Echte Bakkersgilde. In Nederland zijn slechts 431 bakkerswinkels toegelaten tot het Gilde. Elke Echte Bakker wordt het hele jaar door op verschillende onderdelen beoordeeld. Alleen bakkers die aan allee eisen voldoen mogen het bekende gele logo gebruiken. Wie niet aan de eisen voldoet moet het Gilde verlaten. Van alle toegelaten bakkers is Jorink dus tweede geworden. En daar mogen ze met recht trots op zijn.

Evenementen

Editorial Image

Stöppelhaene

Stöppelhaene is volop genieten van het unieke oogstcorso, feestvieren met de beste bands en artiesten, slenteren over de gezellige braderie, een kijkje nemen op de Boerendag, meedeinen met de muziek van het Bloazersfestival, maar vooral elkaar ontmoeten op een terrasje en samen genieten van de geweldige sfeer. Kom ook naar Stöppelhaene en ervaar het zelf!

Editorial Image

Goede Maatjes Met Raalte

Het korenfestival “Goede Maatjes Met Raalte” in Raalte is uitgegroeid tot een evenement van grote klasse. Wanneer de nieuwe haring weer in het land wordt aangevoerd, is Raalte wederom het centrum van de Nieuwe Haring en de Korenwijn. In het centrum van Raalte zijn diverse locaties aanwezig waar de vissers- en shantykoren het publiek vermaken met hun liederen.

Jorink
  • Volg ons
© 2025 Jorink